Wat je nooit mag doen op het Oktoberfest in München

Ga je binnenkort naar het enige echte Oktoberfest in München dan heb ik een paar hele handige tips voor je waarmee je zeker weten een fantastisch feest gaat beleven.

1. Vergeet de fooi niet

Oktoberfest fooi kelnerEen Maß bier bevat ongeveer 0,9 liter bier en is inclusief het glas bijna 3 kilo zwaar, de prijs van zo’n glas bier is dit jaar gemiddeld 10,60. De Kelners en kelnerinnen slepen van 10 uur ’s ochtend tot 10 uur ’s avonds al deze pullen naar de tafels en verdienen daar respect voor. Geef ze dus echt een goede fooi. Daar maak je niet alleen de bediening blij maar ook jezelf want geef je een goede fooi dan wordt je bij de volgende ronde op je wenken bediend. Wees dus niet te gierig.

2. Vervoer naar het Oktoberfest

Na het drinken reis je natuurlijk niet met je eigen auto terug naar je slaapplek, je neemt een taxi, de u-bahn of de bus. Wie slim is reist vanuit Nederland ook met de trein, vliegtuig of bus naar München. Wanneer je het beste kunt boeken zocht Omio voor je uit. Munchen is vanuit Nederland goed bereikbaar, met het vliegtuig, de (nacht)bus en met de hogesnelheidstrein.

3. Overschat jezelf niet met bier drinken

Wie niet uit Beieren komt is niet gewend aan de mega pullen bier. De zuinige Nederlandse fluitjes en vaasjes bevatten vaak maar 0,3 liter bier. En dan is het Nederlandse bier in vergelijking met het Beierse bier echt een slap en matig biertje. Het bier op het Oktoberfest bevat meer alcohol dan normaal pils. Reken met 6,5% alcohol. Op de wiesen in München doet men niet aan halve liters. Dus die pul moet bijna leeg. Maar drink met mate ken je grens. Je maak geen indruk als je na je tweede Maß naar buiten moet rennen.

4. Smokkel geen eigen drank de tent in

Ben je de gelukkige met een gereserveerde plek in een tent? Koester die plek. Eigen drank en eten mee nemen wordt echt niet gewaardeerd. Sterker nog je mag direct de feesttent verlaten en de hüttenwirt maakt je absoluut belachelijk bij alle andere gasten. Een no-go dus.

5. Roken is verboden

Roken in de tenten is ten strengste verboden (ook op het toilet) je loopt echt het risico de tent uitgeschopt te worden. E-sigaretten zijn (nog) niet verboden maar het wordt absoluut niet gewaardeerd. Dus alleen buiten de tent roken en ruim je peuken na afloop op.

6. Let op je kleding

Oktoberfest dirndlGa je in de Duits/Oostenrijke klederdracht maak dan geen karikatuur van jezelf. Te korte Dirndls en te strakke lederhosen zijn echt een dooddoener. Laat het hoedje van Anton ook thuis liggen. De Beier nemen de klederdracht echt heel serieus het is geen carnaval.

7. Wacht niet met je toiletbezoek

Klinkt als een inkoppertje maar een liter bier in je mik ga je merken op je blaas. De rij voor de toiletten in de grootste feesttenten is vaak erg lang reken met 30 minuten in de rijstaan. Neem van mij aan dat dit waardeloos is als je een volle blaas hebt.