Oktoberfest in München

Eind september staat de hoofdstad van de vrijstaat Beieren weer op zijn kop, het populaire Oktoberfest vindt dan namelijk plaats.  16 dagen lang is het feest, op de beroemde Theresienwiese niet ver van het centrum van München worden meer dan 5 miljoen bezoekers verwacht die allemaal komen voor een typische Oktoberfest bier, dit bier is wat sterker dan normaal bier en bevat tussen de 5,8 en 6.4% alcohol.  Het bier is ook wel bekend als Märzenbier.

Biertenten

Elke Münchener brauerei heeft een eigen tent op het grote feestterrein, volgens de reglementen van de gemeente München mogen alleen brouwerijen uit de stad meedoen met het feest. De tenten zijn reusachtig en kunnen soms meer dan 10.000 personen herbergen en natuurlijk ook de kelen smeren. In totaal zijn er 14 grote en 15 kleinere biertenten op het terrein beschikbaar. Ondanks het grote aanbod komt het op verschillende dagen voor dat de tenten tijdelijk gesloten worden omdat het te druk is. De stad München heeft speciaal voor het Oktoberfest een Wiesn Barometer ontwikkeld waarmee men kan aflezen hoe druk het is op de Wiesn.

Theresienwiese

in de volksmond wordt het terrein waar het Oktoberfest zich jaarlijks afspeelt ook wel Wiesn genoemd. De naam Theresienwiese heeft het te danken aan het huwelijk tussen Kroonprins Ludwig en prinses Therese op 12 oktober 1810.

Kermis

Natuurlijk staat niet het hele terrein vol met biertenten, ook een grote kermis met diverse attracties mag niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan de grootste mobiele achtbaan van Europa en één reuzenrad wat een prachtig uitzicht geeft over de Wiesn.  Naast moderne snelle en vooral ‘gevaarlijke’ attracties is er op het Oktoberfest ook nog plaats voor de nostalgische attracties zoals een zweefmolen, de ouderwetse draaimolen en heuse wildwaterbaan.

Belangrijke informatie

Het oktoberfest wordt in 2014 gehouden van 20 september tot 5 oktober. Veel hotels in München zijn al lang van te voren volgeboekt of vragen een hogere prijs dan normaal.  Het snelst bereik je München met het vliegtuig, KLM en Lufthansa vliegen dagelijks meerdere keren vanaf Rotterdam en Schiphol rechtstreeks naar München.

Met de nachttrein is München ook goed bereikbaar, alleen kan de treinreis wel meer dan 10 uur duren. Meer informatie over de treinen bij NS international.